TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Funkce TMC v navigacích TomTom.

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 1.3.2013, 11:01

Na silnici I/55

se dlouhodobě opravuje most v úseku Rohatec - křižovatka I/55-I/70.
Jde o uzavírku jednoho pruhu, kyvadlový provoz, řízený světelnými znameními, zdržení v dopravních špičkách ráno a odpoledne dosahuje "několik červených", tedy v praxi cca 5-15 minut.
Firma TOMTOM omezení indikuje, ale "o křižovatku" vedle směrem k obci Hodonín, tedy z hlediska navigace a možnému se vyhnutí při delším zdržení např. přes obce Holíč a I/70 úplně špatně.
Firma TOMTOM tedy o uzavírce ví, ale není schopna donutit svou placenou službu LIVE, aby dopravní problém indikovala služba správně.
Žádost o opravu místa indikace problému jsem právě odeslal na HELPlinku TOMTOM.
Podrobnosti na
http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10 /hledej obec Rohatec na I/55, porovnej s
http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... %BD%20kraj.

O případné opravě budu informovat.


EDIT 4.3.2013, odpověď z Helplinky:
"Děkujeme za Vaše poznatky, informace byly přeposlány Technickému oddělení společnosti TomTom."
Chyba stále trvá
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 13.3.2013, 22:41

Chyba na I/55 u Rohatce opravena - sice ne zcela správně, ale v podstatě tak, že to navigování nevadí.

Edit 14.3.2013:

Zpráva zveřejněná na všech dopravních webech ČR nejpozději 25.2.2013, konkretně tato citace je z http://www.dopravniinfo.cz.
"25.02.2013 07:00 - 28.06.2013 23:59
práce na údržbě mostu kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem , Částečná uzavírka z důvodu práce na mostě. Bude vymezen jeden jízdní pruh minimální šířky 3,0 m pro oba směry objížďkové dopravy a provoz bude řízen světelným signalizačním zařízením, Vydal: Krajský úřad Jihomoravského kraje"


Pokud tedy uvažujeme časovou posloupnost:
25.2. vznik dopravní události a veřejná prezentace uzavírky na dopravních webech
25.2. indikace TOMTOM "o úsek vedle"
od 1.3. - opakovaná komunikace s Helplinkou o této konkretní uzavírce
13.3. odpoledne - služba LIVE indikuje sice ne zcela správně, ale lépe než doposud a tak, že to jen minimálně ovlivňuje navigování.

Závěr:
Kdyby šlo o krátkodobou, řekněme 14-ti denní akci, TOMTOM by podobně jako v minulosti - např u obce Kocourovec na I/35 nebyl schopen problém správně indikovat /více jak 6 měsíců/, nebo uzavírku u Holešova TOMTOM indikoval špatně více jak 4 měsíce - viz předchozí příspěvky. /Prostě TOMTOM neřeší problém dostatečně rychle, respektive v některých případech vůbec.

Přes konkretní upozornění na tuto konkretní uzavírku trvalo 13,5 dne, než naskočila "jakžtakž správná" informace. Ve chvíli opravy byla uzavírka již minimálně 17 dní chybně indikována.

Poznámka I:
JDE O PLACENOU SLUŽBU!!!!!

Poznámka II:
TomTOm má chaos ve vnitřní struktuře, protože jeho činy a proklamace se rozcházejí, viz - cituji:
"Data v systému HD Traffic pochází z následujících zdrojů:
- zařízení LIVE a zařízení Buisiness Solutions
- data IQ Routes
- TomTom aplikace pro iPhone
- data třetích stran fleet (data od firem, které používají TomTom Fleet Management)
- data třetích stran veřejně dostupné informace o dopravě"

Zdroj: pan Dariusz Wloczka dne 18.12.2012, odpověď z Helplinky TOMTOM

Proč tedy TOMTOM není schopen správně indikovat, když správná "- data třetích stran veřejně dostupné informace o dopravě" není schopen implementovat do svých indikací???

Proč, když má TOMTOM data i ze "- zařízení LIVE a zařízení Buisiness Solutions",
tedy proč nezjistí z dat pro IQ Routes, že "uzavřený" průjezdný úsek /Kocourovec, Holešov a jiné příklady v minulosti/ není uzavřený, protože navigace s IQ Routes /tedy TOMTOM prakticky všechny novější/ vykazují úsekem průjezd?
O úsek vedle pak IQ ROUTES vykazuje, že "nikdo nejezdí", přestože TOMTOM vykazuje volný úsek, ale ve skutečnosti je uzavírka?
TOMTOM není schopen tohle vyhodnotit a upravit indikaci dle skutečných průjezdů vozidel - není IQ Routes jen marketingový blábol, když toto neumí, ale "umí" zapsat čas k projetí úseku, kterým se v daný moment nejezdí???

Poznámka III:
Pořád mám pocit, že placené LIVE dopravní zpravodajství /důraz na LIVE/ by mělo indikovat něco jiného, než u firmy TOMTOM indikuje.

To, že TOMTOM neinformuje toho, kdo na chybu upozornil o vyřešení už nekomentuji nijak.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 17.5.2013, 7:59

Už několikrát /poprvé jsem registroval od vydání map 9.0 - předtím nikdy, ale nemusí to být souvislost/ GO LIVE 825 LIVE naviguje opravdu zajímavě.

Pokusím se popsat problém:
Zapnu navigaci, dám navigovat na adresu, zadám a navigace vypočítá a zobrazí trasu /zatím bez uvažování dopravních problémů/. Potud v pořádku.

Zároveň navigace na pozadí stahuje data služby LIVE.
Po stáhnutí těchto dat /cca 1,5 minuty/ včera navigace na D1 u Brna /křižovatka Brno jih, 196 km/ hlásila uzavření nájezdu a pruhu na Prahu, přitom ale stále přes tuto uzavírku navigovala.
Po sjetí na ulici Hněvkovského "Jak to bude možné tak to otoč a pak doprava na dálnici" - jinými slovy, pokud služba LIVE hlásí uzavřenou silnici, navigace do ní naviguje!!!!

DOPRAVNÍ SLUŽBA LIVE, dost draze placená naviguje do uzavřených částí dálnice!!!!! Nevím a nechápu logiku - pokud je něco uzavřeno, tak by se tomu navi měla vyhnout s dopravním zpravodajstvím v reálném čase a ne tam navigovat!!!!

S více podrobným popisem odesláno na HELP
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Jarynek on 17.5.2013, 9:05

Zkontroluj jak máš nastaveny "PŘEDVOLBY PLÁNOVÁNÍ". :koul:
Všechno mě ukradli, nebo jsem to ztratil...
User avatar
Jarynek
 
Posts: 49
Joined: 21.4.2010, 19:13
Location: Praha u THR RWY305

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 17.5.2013, 9:18

Mám nastaveno:

Typ trasy - nejrychlejší
Vyhnout se dálnicím - Ne
Dojde-li ke změně dopravní situace a je k dispozici rychlejší trasa: vždy přepnout na tuto trasu /jakoby tato volba nebyla funkční, zkusil jsem přepnout tam a zpět, uvidím/

Myslím si, že pokud je dálnice /v obecné rovině jakákoli silnice, přes níž prochází plánovaná trasa/ uzavřena, tak by navi měla nabídnout jinou trasu bez ohledu na nastavení. Jakou logiku má navigovat do uzavřené silnice???
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Scorpio_cz on 18.5.2013, 8:46

Třeba navigace plánuje i přestáívky v řízení prostřednictvím stojící kolony před uzavírkou :blee: :blee: :blee: :blee:
User avatar
Scorpio_cz
 
Posts: 678
Joined: 5.6.2008, 21:21

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 20.5.2013, 8:22

Dnes opět znovu ověřeno, trasa Hodonín - Jihlava:

Navigace GO 825 LIVE i při nastavení, které doporučil HELp naviguje do místa, kde je indikována uzavírka dálnice.

Opakuji nastavení navigace:
Typ trasy - nejrychlejší
Vyhnout se dálnicím - Ne
Dojde-li ke změně dopravní situace a je k dispozici rychlejší trasa: vždy přepnout na tuto trasu

Dvě varianty:

Pokud dám "Navigovat na ..." - klasický způsob navigování:
Po načtení dat LIVE navigace vpravo oznámí uzavírku, a řidič, pokud se chce místu vyhnout, musí reagovat, jinak navigace naviguje do uzavírky.

Pokud dám "připravit trasu", navi v poslední fázi výpočtu oznámí, že trasa vede přes uzavřený úsek a je možnost dát "vyhnout se".
Znovu se ptám, k čemu má navi v menu volby, když je i při řádném nastavení neumí využít?

A poslední povzdech:
5 let stará ONE Xl s připojeným RDS TMC při jakékoli změně dopravní situace pípne a mám možnost reagovat.
Nová GO 825 LIVE pouze problém zobrazí ikonkou vpravo a tedy v hustém provozu vůbec nezjistím, že nějaký problém existuje, A pak mne na D2, D1 /Brno jih/ vede do uzavřeného nájezdu.

Akademická otázka:
Jakou logiku má navigování přes uzavřený úsek?

Tímto zdravím pana Zbortka Jaroslava a celý Tým zákaznické podpory TomTom
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 5.7.2013, 23:38

Velká pochvala
- dnešní uzavírka D1 při bouráním mostů indikována službou LIVE naprosto přesně a dokonale, stejně tak omezení počtu jízdních pruhů.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 13.7.2013, 10:36

Silnice II/492 - jde o trasu Uherský Brod - Luhačovice, kde je uzavřen most v obci Polichno v délce cca 30m.
Objžďka pro vozy do 7,5 tuny po místních komunikacích v délce cca 200m, kyvadlově řízený provoz se semafory, zdržení cca 2 minuty.

NDIC Ostrava to indikuje správně - rozklikni si hlášení o dopravním omezení na http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... %BD%20kraj.

NA adrese http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10 což je oficiální server TOMTOm už je to špatně - uzavírka je indikována v délce více jak 5 km.

Služba LIVE indikuje plnou uzávěru a nabízí objížďku přes Bojkovice, což je pro osobní dopravu do 7,5 tuny v tomto případě nesmysl a naprosto zbytečné prodloužení trasy.

Včera v cca 16:00 uzávěra v souladu s dopravním značením projeta, zdržení "jedna červená" na semaforu oři kyvadlovém řízení provozu cca 2 minuty, úspora času a kilometrů cca 1/2 hodiny a 20 km, než kdybych jel podle LIVE.

Dodatek - včera v cca 10-11 hodin v obci Kunovice na příjezdu od Ostrožské Nové Vsi kolona na světly řízené křižovatce cca 2,5 km - minimálně 20 minut /až ke značce obec/ a LIVE nic...
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 17.7.2013, 18:26

Odpověď z HELPU,
předesílám, že součásti dotazu bylo i to, proč veškeré mé dotazy za posledních 14 měsíců byly z historie na MY TOMTOM "odsunuty"


Dobrý den,
velice Vám děkujeme za kontaktovaní zákaznické podpory TomTom. Jmenuji se Dorota a velice ráda Vám pomohu.

Číslo Vašeho případu 1xxxxx-xxxxxx.
Na tento e-mail lze odpovědět pouze pomocí webových stránek společnosti TomTom nebo pomocí odkazu na konci e-mailu.

Historie Vašich případů nebyla vymazána, ale přesunutá do archivovaných případů.

Bohužel není možné nějak nahlásit v zařízení informaci, že služba služba LIVE v daný moment neindikuje zdržení . Data jsou automaticky odesílány z Vašeho zařízení.

Doplňte prosím následující informace, tak abychom mohli předat Vaše hlášení na technické oddělení:
Verze softwaru (Navcore): v hlavní nabídce zvolte Nastavení > Já a mé zařízení > O mém zařízení
Datum a čas, kdy se problém vyskytl:

Stručný popis problému:
MÍSTO
Nejbližší obec nebo město:
Název ulice nebo číslo silnice:
Směr jízdy
z:
do:

Nejbližší křižovatka nebo sjezd
Název:
Číslo:

Podrobný popis problému:

Poznámka: pro přesné určení místa událostí prosím použijte plánovač tras TomTom: http://routes.tomtom.com - pro označení místa, klikněte prosím na mapu pravým talčítkem myši > zvolte Začít zde > kliknetě na zelenou vlaječku, která se zobrazí na mapě > v modrém rámečku se pak zobrazí název/číslo silnice, název obce a souřadnice > tyto údaje můžete zkopírovat a přidat do hlášení. Děkuji.
V případě jakýchkoliv dalších dotazů nebo připomínek neváhejte a obraťte prosím se na naši podporu. Můžete nás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky na čísle +420 23 90 00 491. Jsme Vám k dispozici od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00. Děkujeme Vám za výběr našich výrobků. Jsme přesvědčení o tom, že TomTom Vám ukáže tu nejlepší cestu.
S přátelským pozdravem,
Dorota Farbiszewska
Tým zákaznické podpory TomTom


........................................................................................................................
Očekával jsem poděkování a rychlou opravu, tak, aby se nesmysl, který služba LIVE indikuje odstranil.
Dočkal jsem se šikany v nesmyslných požadavcích na navcore a na popis chyb v "jejich" formátu.

Na to jsem reagoval dnes takto /viz níže/ a je to ta poslední kapka, která mi potvrdila to, co si myslím nejméně 3 roky - firma TOMTOM nemá zájem o komunikaci se zákazníkem, systémové problémy HELp není schopen řešit, mají nastaveny naprosto nesmyslné postupy, které odrazují cokoli s nimi řešit a hlavně - zákazník je u nich ten,co obtěžuje...
Viz nejen tato - z jejich strany nic neřešící odpověď.




Dobrý den,

bohužel, vracíme se v debatě o rok zpět.
Najděte si prosím v archivu /viz vaše předchozí odpověď/ zpráv, jak jsem vám vloni v červnu hlásil chybu služby LIVE na silnici E422 - I/35 u obce Kocourovec a další v pořadí, Holešov, Bystřice pod Hostýnem, a několik dalších

Vážení, je naprosto zřejmé, že nejde o chybu konkretní navigace, že nejde ani o chybu přenosu dat z vašeho serveru do navigací (!!!), protože chyba je už na vaší stránce http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10.

Je tedy zřejmé, že váš požadavek na verzi navcore je v teto souvislosti pouhou šikanou oznamovatele chyby.

Co se týká umístění a popisu místa chyby, co prosím ještě chcete???

Uvedl jsem číslo silnice, uvedl jsem název obce, uvedl jsem slovo "most" - jediný široko daleko, uvedl jsem délku objížďky cca 200 metrů. Stačí si tutuo silnici na vaší mapě najít, můžete např použít slovo POLICHNO uvedené jako název obce a v souvislosti s s názvy Luhačovice a Uherský Brod je identifikace místa na vaší mapě http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10 otázkou max 15 vteřin!!!!

Váš požadavek považuji jak o verzi navcore tak co se týká místa problému za nesmyslný, za odvádějící od problému a v souvislosti s roční korespondencí /přesunutou do archivu - zřejmě proto, aby se nedalo citovat/ opakuji, co jsem uvedl vloni:

Firma TOMTOM vydává polofunkční službu LIVE za finální, bere za tuto službu peníze, přitom neexistuje žádná forma záruky za relevantnost dat, a to ani těch dat, které jsou veřejně publikována na oficiálních webech a jsou tedy z hlediska relevantnosti vzhledem ke skutečnosti ověřeny.

Přitom jste mi v prosinci roku 2012 vypsali, odkud a jak firma TOMTOM sbírá pro službu LIVE data - opět viz archiv uklizených zpráv, kde je uvedeno mimo jiné, že "z veřejně přístupných zdrojů".

Proč tedy indikujete na své mapě http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10 zřejmé nepravdy, nesmysly a proč když oznamovatel chce uvést správný údaj reagujete tak nevhodně???

Systém opravy chyb služby LIVE firma zřejmě nemá implementovaný, spoléhá na to, že jednotlivé stížnosti smete ze stolu - vysloveně rok dokazujete, že nemáte o opravy zájem

Opět zdůrazňuji stejně jako několikrát v roce 2012 a v únoru 2013, že nejde o chybu navigace a služby LIVE jako takové, ale že jde o problém vstupních dat pro tuto placenou službu.

Několikrát jsem vám vypisoval odkazy na JSDI ČR v Ostarvě, potažmo přímo na NCDI, odkaz přímo na jejich mapu s konkretizací a přesným popisem chyby.

Nemáte zájem problém řešit, je naivní od vás očekávat, že si tu konkretní chybu prohlédnete na oficiálním webu a porovnáte s tím, co zobrazujete na http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10.

Přístup firmy TOMTOM považuji v kontextu ročních diskusí na tema chyb služby LIVE /konkretně dopravní zpravodajství/ za alibistický, za odvádějící pozornost od prvopočátku chyby a celkově se snažíte oznamovatele chyb doslav odradit nesmyslnými požadavky na verze navcore.

Prosím zamyslete se, zda je postup firmy v pořádku, zda nemáte v tomto chaos, a jestli je nutné šikanovat oznamovatele, když stačí porovnat (!!!!) dané místo na http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10 a na oficiálním weni JSDI ČR.

Podpis



Mám v úmyslu jim poslat odkaz na tento server a na toto forum, aby si přečetli, jak za poslední cca 3 roky popularita výrobků TOMTOM klesá - protože je zřejmé, že nejsem sám, koho TOMTOM čím dál více štve a vytáčí.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 18.7.2013, 22:51

Vzhledem k tomu, že:
- se nikdo další nezapojil do hlášení chyb LIVE firmě TOMTOM
- nikdo nereaguje a nedodává vlastní zkušenosti se službou LIVE
- zřejmě nikomu z majitelů GO LIVE nevadí, že za placenou službu dostává nesmyslné údaje
- firma TOMTOM na hlášení chyb kašle
jsem ztratil motivaci a s tímto tematem končím.
Tedy přesněji, končím s veřejným informováním o průběhu jednotlivých kauz.

Jak se zdá, všichni jsou spokojení a nikoho nebolí stav, kdy nás TOMTOM nalákal na koupi "vyššího" typu navigace a pak nám draze prodává nesmyslná data a na upozornění o chybě oznamovatele šikanuje nesmyslnými požadavky na formát hlášení chyby a ještě více nesmyslnými požadavky na verzi navcore. I když je zřejmé, že chyba není v navigaci, ale už na jejich serveru.

Možno zamknout, lépe smazat.
TOTO tema se přes zřejmou závažnost absolutně neujalo.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Gumídek on 19.7.2013, 1:39

Neházej flintu do žita, ale spíše mi to připadá, že vzhledem k tomu, jak "dobře" vše funguje, tak si spousta lidí službu LIVE nepořídila, anebo jen na rok zdarma, a pak se na ni vykašlali, když zjistili, že nefunguje tak, jak má...
Já bych se klidně přidal, ale mám starší zařízení bez LIVE, a když vidím ty problémy, tak nevím, nevím...
Gumídek
 
Posts: 5640
Joined: 18.10.2006, 6:26

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Tonny on 20.7.2013, 15:23

Flinta je v žitě.
Samozřejmě budu TOMTOM "zásobovat" problémy dál, ale nemám potřebu to zde více publikovat.
Jediný důvod je nezájem ostatních uživatelů teto komunity o řešení problému.
Nemá cenu to dále rozvádět...
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Gumídek on 20.7.2013, 18:41

Jo jo, no comment....
Gumídek
 
Posts: 5640
Joined: 18.10.2006, 6:26

Re: TOMTOM - chyby indikace služby LIVE

Postby Ivo on 31.7.2013, 8:59

Mám teprve pár dní novou GO600, která "live" (TT Traffic) taky podporuje, takže je začnu chybami zásobovat též, i když jim za to nemusím platit.
Zase tolik toho nenajezdím, ale z okolí postnu co najdu a budu to dávat i sem.

Odesílám jim:
Není indikována uzavírka v Brně, části ulice Botanická mezi křižovatkami s ulicí Burešovou a Smetanovou, viz. odkaz.

EDIT:
31.7.2013 - nahlášeno
TomTom GO 600 | aplikace: 15.301 | mapa: Europe v951.6592 (05/2015)
TomTom Rider 400 | aplikace: 15.302 | mapa: Europe v950.6566 (05/2015)
Tomtom GO 730 Traffic + SDHC A-Data 4GB class 6 | aplikace: 9.510; boot: 5.5259 | mapa: Europe v. 910.4892
User avatar
Ivo
 
Posts: 351
Joined: 9.10.2005, 15:46

PreviousNext

Return to TomTom

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest